Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2007 11:25 - Как избрахме кмет - от мястото на събитието
Автор: boyan Категория: Политика   
Прочетен: 2342 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2007 10:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ето че само четири дни преди изборите ми се обадиха да съм председател на секционна комисия (СИК). Добре, ще свършим работа, казах си.

За една СИК изборите започват още в събота. С протокол се получават всички бюлетини, пликове, списък на гласуващите, инструкции, бланки чернови и белови за резултати, опаковъчна хартия за сортиране на бюлетините, чувал за предаването им и канап за завързването му, урна, тиксо, химикалки, линия, свещ и кибрит. И най-важното - печат на СИК. Трябваше да се получи от общината в 17.00 часа, в присъствие на заместник-председтеля и секретаря на СИК. Но в 16,50 заместникът ми (участвал в СИК от 10 години) вече получаваше (сам) материалите и се бе разписал от мое име. С това нещо не почваме като хората, си казах, но давай, че работа ни чака.

Преди да почне същинския екшън съм получил книжка със Закона за местните избори и Методически указания по прилагането му. Там пише подробно кой какво кога и как прави. Чел съм я два дни и като студент на изпит - всичко си знам.

Откарват ни до училището, където се гласува. Малко насипно - с товарни коли, но за 500 метра се търпи. Там сме 15 секции - всеки си влиза в стаята и почва да подрежда: указателни табелки, купчинки бюлетини, пликове, маси, столове, урна; всички останали материали. Членовете на СИК (ние трябваше да сме седем) разпределят кой какви функции ще изпълнява в изборния ден. Да, но при четири души няма как да стане, остава за утре.

Денят Х
Изборният ден започва в 6,00. Старо 7,00, ама решили да го сменят, че не стига времето за 30% избирателна активност?! Нейсе.
В 05,50 пред училището са всички, но полицията ни пуска чак в 6,00. Е, имаме кворум членове (50%+1) и отваряме запечатаната предния ден секция. Бързо довършваме запечатване на урната, маркиране на печата (изрязване на част от него с нож, за да стане уникален) и след още малко суетене в 06,15 пускаме наплива от гласоподаватели. Първият идва в 06,30, вторият - след 07,00. Дошли са (вече) и всички членове на СИК. Денят започва да се точи по-бавно и от картина на Дали.
В стаята има и застъпници - партиите, които нямат членове в СИК (разбирай - не са парламентарни) пращат упълномощени лица, за да няма шашми и да получат копие от резултатите в секцията. Към 20 души, но добре че не стояха там всички и през цялото време.

Понеже училищата стачкуват - няма парно. Към 08,00 вече всички са с палта. Към 11,00 пуснаха парно и към 13,00 даже се усети, че има.

Препрочитам си инструкциите и разбирам, че отчитането става не първо в ОИК (общинска избирателна комисия - за община Столична това е в НДК) и после в района, а обратно. Но в книжката пише друго и търча да питам представители на общината. В крайна сметка, прави са те, а не книжката.

Особени неща през деня не се случват, освен че се виждаш с познати от махалата, които скоро не си виждал, но идват да гласуват.

Към 17.00 започвам подготовката за приключване и писане на резултатите. В допълнителен лист към СИК е написано, че приложения 61,63 и 65 се попълват по еди-какъв-си начин за еди-кое-си. Да, ама не. Нямам ги. Търча при общинарите (в учителската стая) да искам тези неща. Почва едно суетене и се звъни някъде. Не знаят и казват, че като разберат, ще ми кажат. След още половин час наближава 18,00, новини няма. Отивам пак, таман говорят с ЦИК по жисиема, дават ми направо да говоря и една госпожа любезно ми обяснява, че е станала грешка и тези приложения са само за ЦИК, а не за СИК. И че аз съм бил първият (!!!), който се обажда с този въпрос. Това в 18,00 без малко. Благодарих за информацията и се отказах да смятам наум колко хиляди са секциите в България и колко са техните членове, никой от които не се бе поинтересувал защо няма въпросните приложения (!), тъй като ме чака работа и бързам да се върна в секцията. Там колегите с опит от предишни избори вече пишат черновите - попълват имена на партии, нашите данни и друга служебна информация. Яко писане, към час работа, а можеше да се отпечати с отпечатването на черновите. Но както се казва в една реклама - "трябва и акъл!".

В 19,00 няма повече желаещи и финишираме. Почва се броене: първо останалите бюлетини (три вида), неизползвани пликове - всичко се опакова и надписва. Чак тогава урната. Вадене от пликовете, сортиране. Броене по вид, по партия. Петима броят, петнайсет застъпника гледат. Напрежение, всеки бърза. Създаваме си стройна организация и за половин час бюлетините са изброени. Имаме само 221 гласували при 690 по списък. Следващите час и половина губим в писане на извлечения от резултатите - всяка партия (в това число и членовете на СИК) искат копие от резултата, за да могат преди ЦИК да знаят кой колко.

Успяваме да опаковаме всичко и към 22,00 сме посока общината (седя в един тесен ван до кашоните в уникална поза за близо 2-та ми метра :)), за отчитане на всичко, освен беловите, с които след това потегляме към ОИК в НДК. Част от членовете на СИК изчезват, добре че остават достатъчно, за да се отчетем. Докато пътуваме слушаме първата прес-конференция и резултати, защото в броенето никой не е чул какво става.

Пред централния вход има 2 подстъпа с полиция, първият от които е на открито и дъждът е неприятен. След велико блъскане и минаване през скенери за оръжие, се сдобиваме (последно председателя и още двама членове от различни партии) с номер 670, с който ще се отчитаме. Отиваме в зала 1 и сядаме да чакаме. Часът е 23,50 и в момента викат номера 191 до 200. При следващото извикване ми става ясно, че с това темпо (към 1 номер на минута), ние ще минем след около 8 часа. После смятам, че при 24 района в София по 70 секции всяка (примерно), това прави над 1500 отчета и почти се радвам, че имаме номер около първата третина. Сядаме да гледаме прес-конференциите, които вървят на един екран.

Само че хората в залата виждат колко бавно върви, а и залата се пълни по-бързо, отколкото извикват за отчитане. Скоро свършват местата -отворен е само партера, който трябва да побере минимум 1500 х 3 = 4500 души, а залата е за 3880 с двата балкона! И на един господин му свършва търпението и започва да призовава чакащите да оставят протоколите и да си ходят. Започва брожение из залата, на изнервените и мокри хора малко им трябва. Не са спали от около 20 часа, не е ясно кога последно са яли нещо.

В крайна сметка, след известно викане и освиркване, някои решават да си тръгнат. Телевизията идва да снима, но в хаоса не става ясно какво релно става - 30-40 души създават тарапана за цялата зала. Поне чувам, че за участие в комисия общината плащала нещо, макар и малко, както се оплакваха хората. О кей, нищо против, макар и малко.

Все пак, започват да извикват номерата по-бързо. Минават още журналисти и в крайна сметка до сцената има изоставен само един плик с резултати (запечатан), който е заснет от камерите. Полицията не го прибира, но ми казват, че "ЦИК ще го вземе, ако друг не им го занесе". Журналистите описват всичко много драматично и драстично, но какво да се прави.

Към 02,30 сме извикани и ние и отиваме към залата за отчитане. В един въз-тесничък коридор са наредени компютри и в тях се вкарват данните. Бързи, смели, сръчни (объркали сме 1 цифра, но си носим черновите и всичко е оправено), минаваме и през втори отчет и в 03,00 успешно напускаме НДК. Коментарът на по-опитните с избори колеги е, че "такова чудо не е било", по отношение на бавенето и наблъскването - от вратите до компютрите.

За наше щастие намираме поредния товарен бус, пътуващ в посока нашия район и се товарим на него. Изчакваме малко и други хора и си тръгваме.

Малко преди "петте ъгли" на средата на булеварда е изкарана една кофа за бокулк. Предлагам да я приберем, но хората бързат за вкъщи и не спираме. Обаждам се на 112 и ги моля да пратят някого. Разговорът протича горе-долу така:
- Добър вечер. Бихте ли изпратили някого да прибере една кофа, че е точно по средата на булеварда, да не я нацели някоя кола в тъмното?
- Къде е това, каква кофа. - обяснявам. - А вие не можете ли да я махнете, господине? - обяснявам защо не мога. - А ние кого да пратим?
- Когото прецените. Полиция?
- Съжалявам, не можем да пращаме полиция за това.
- А какво предлагате?
- Ами махнете я - обяснявам пак. И питам с кого говоря.
- Не мога да ви се представя, говорите с 301 (или 310, от толкова цифри цяла вечер...).
- Добре, значи няма нищо да направите? - след кратко пращене и загуба на сигнал отсреща все-пак отговарят, че "сигналът е приет".

В 04,00 съм си вкъщи. Какво ли ме чака на балотажа?



Тагове:   как,   кмет,   мястото,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Колко си бил съвестен! И как не е п...
29.10.2007 15:37
Колко си бил съвестен! И как не е преляла чашата на търпението ти!? Аз този път отказах да участвам в изборите, знаейки колко дълги и при това цели 3 бюлетини има.
цитирай
2. estrella - Беше
29.10.2007 16:18
ми страшно интересно да прочета:) А това 112 да не би да е ОНЗИ общ номер, който вече да работи?
цитирай
3. boyan - ДА
29.10.2007 19:45
Ами търпение, като ми е за пръв път. Но като съм се хванал да свърша нещо - няма отстъпление - особено изборите са отговорност.
112 е точно този номер. Дано не ви се слуват случки и да ви се налага да го ползвате.
цитирай
4. gantree - ^^
30.10.2007 14:10
доста неверни неща си написал в общата част, до екшъна в НДК; предполагам, че е от неразбиране, тъй като ти е било за първи път; или пък просто си се пре-напрегнал;
цитирай
5. breathe - Броили сте празни пликове и неиз...
30.10.2007 20:12
Броили сте празни пликове и неизползвани бюлетини??? Лелее, ако си бяхте спестили тая глупост, както и писането на извлеченията след (а не по време на) написването на протоколите, щяхте да сте си вкъщи поне три часа по-рано!
Поне взе ли си пътьом някой тлъст фискален бон, изостанал на апарата на някой от нощните софийски бакшиши? Касовите бележки от клиентски сметки в рамките на 5 до 10 лева се търгуваха по левче. ;)))
цитирай
6. boyan - Не е така
01.11.2007 10:22
@4: Неверни неща няма.
@5: Това броене е изискване, има го черно на бяло.
цитирай
7. анонимен - Колега, поздравявам ,ВИ !
01.11.2007 23:13
Нямам време. Но да Ви кажа, че се ужасих от невежество.... Хората си предаваха указанията чисти и неотваряни.Внимавайте с печата на СИК. Окото ви да е в него и ПРЕДИ отварянето на урната Вие и секретарят се подпишете на плика и го запечатайте ! Мисля, че го пишеше на стр.23 или стр.28 .Аз като го четох като Вас се учудих защо изрично не пише къде да са подписите. Логично е да бъде на залепващото се място. ..Успех в неделя ! Имам предвид вашата СИК да си свърши работата почтенно ! На България и трябват такива хора !...Забелязахте ли ,че не се коментира в медиите изключителната важност /за печата /...Пълна трагедия ,говорят несъществени неща...Освен това тези застъпници са взети от кол и въже... --Да пият кафета... Умните хора е време да се включим.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyan
Категория: Други
Прочетен: 172317
Постинги: 47
Коментари: 72
Гласове: 205
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930