Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2012 18:18 - Хайде да протестираме
Автор: boyan Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хайде да протестираме! За какво ли?... Е, как за какво! Ами – изберете си.


Темата с протестите тази година набра пълна сила. Като почнем от АСТА, минем през горите, гейовете, горивата, футболисти, земеделци и какво ли още не, и стигнем до „паркиране в центъра на София“.

 

И това е не само в България. Имаше цяла вълна от онлайн-организирани революции в арабския свят. Никога в историята на човечеството не е било толкова лесно отделните индивиди да се свързват и да си взаимодействат. Това дава много нови и неподозирани възможности. Браво интер-, браво -нет!

 

А за какво протестират българите? Изглежда, че има определена група хора, да ги наречем условно „хейтъри“ (без да е задължително да са такива), които са готови да протестират срещу всичко. И срещу всичко, което властта прави. Била тя „наш`те“, „ваш`те“ или „ония“. А покрай тях идват и други – които имат реално проблем. Или обратното – покрай няколко други идват хейтърите. Но това, може би, не е най-важното. Любопитното е, че т.нар. „протести“ (понякога от по 20-30 души!) са много често не срещу неща, които са истински проблеми. Кое е „истинско“, ще попитате. И с право. Но някак си не мога да възприема, че паркоместата в София са по-важни от това с какви пари са купени много от колите за тези паркоместа. По улиците на България се движат достатъчно коли, за които ако трябва собствениците им да доказват доходи с платени на тях данъци, за да могат да си ги позволят, да не им се получи. За разни палати и „сараи“ да не говорим. Или например това, че у нас има N на брой хора на един и същи адрес. Но това явно не е проблем за никого. За никого, освен за данъкоплатците, които плащат за техните „сирачета“ деца социални помощи и помощи за самотни родители и безработни.


Изобщо – струва ми се, че българите търсят виновни за своето положение навън. Ясно е, че е криза. Ама с местата за паркиране ли ще я оправим? Или като не даваме на хората от ски-курортите да правят туризъм? Или АСТА? Не казвам, че това са маловажни неща, просто има и по-важни. В крайна сметка, ако нямам хляб на масата, със сигурност ще ми е все-тая дали някой краде музика в интернет или не, просто защото аз няма да мога да си позволя интернет. Ако не вземем нещата в нашите ръце, няма кой да ни оправи. Единствено ще ни „оправят“. Да, след 45 години социализъм, не може да имаме развито предприемаческо мислене и средна класа. Но това е, което трябва да градим. Ако хората са добре икономически, няма да има толкова негативна енергия в тях и подобни проблеми (които вече ще са станали важни) ще се решават по-конструктивно.

 

Днешните млади виждат нещата по техния си начин. Интернет е и майка, и баща. И те имат нуждата да попротестират малко и така да кажат на света „това сме ние“, „тук сме“. Всяко поколение има нужда от това. Да изкрещи на света, че е живо. Това е нещо, което може би дори не е осъзнато. Не знам. Не съм спец по модерните философски тенденции, но така ми се струва. И ако преди имаше „смърт на фашизма“, после „кой не скача е червен“, сега това не е гот. Сега „скачането“ е за друго. Но пак младите скачат.

Това е неизбежно и няма нищо лошо в това. Всяко поколение си е право за себе си. Само преди да ходим да скачаме по улиците, нека си подредим малко приоритетите и да насочим тази енергия към нещо градивно. Нещо което е наистина важно. Не само за групата, но и за обществото. Ако се делим на столичани, не-гейове, интернет юзъри, левскари, цесекари, еколози, и т.н., това не помага на всички. А на отделни групи. Така се делим.

 

А на онази сграда, около която всички скачат, пише нещо друго…




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boyan
Категория: Други
Прочетен: 172484
Постинги: 47
Коментари: 72
Гласове: 205
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930