МЪРЗЕЛИВ СЛАДЪК КАЧАМАК
ОТ ЦАРЕВИЧЕН ГРИС
НАША ДОМАШНА СЕМЕЙНА РЕЦЕПТА
Необходими продукти за 4 порции
9 пълни супени лъжици царевичен грис
1 литър вряща вода
42 бр. захарин
4 равни супени лъжици маргарин
4 пълни чаени лъжички боров еликсир
Начин на приготовление:
Кипва се до завиране 1 литър вода
Добавя се захарина
В малка тенджерка се сипва царевичния грис
Налива се бавно врящата подсладена вода, като се бърка непрекъснато с дървена лопатка до получаване на хомогенна смес.
След това се поставя на предварително включения котлон.
Разбърква се често, докато започнат да се появяват шуплички на повърхността.
Изключва се котлона.
Приготвят се 4 средни купички.
Във всяка купичка се поставя по 1 супена лъжица маргарин.
Снема се качамака, който още къкри леко на изключения котлон.
Поставя се във всяка купичка по едно малко черпаче от гриса.
Разбърква се добре с маргарина.
Допълват се купичките с останалата смес.
Отново се разбърква добре.
Върху качамака във всяка купичка се прибавя по една пълна чаена лъжичка боров еликсир.
Аз лично приготвям качамака след като съм сервирала обяда или вечерята.
Докато вечеряме той изстива дотолкова, че да бъде приятно топъл.
При тази процедура боровия еликсир потъва в качамака и при консумирането се получава сладък сироп на дъното на купичката, който приятно овкусява всяка лъжичка.
ДОБЪР АПЕТИТ!